ЕК одобрява споразумението за партньорство с България тази седмица

Одобрение за новите оперативни програми се очаква от Брюксел през есента

До края на седмицата се очаква Европейската комисия (ЕК) да одобри Споразумението за партньорство с България, предаде БНР. Очаква се документът да бъде одобрен в четвъртък.
Той бе приет от правителството на подалия оставка Пламен Орешарски в края на юни. То определи и приоритетите при усвояване на пари от европейските структурни и инвестиционни фондове в периода до 2020 г.

Одобрение за новите оперативни програми се очаква от Брюксел през есента. Благодарение на това страната ни ще може да започне да използва предвидените в тях средства в новия евробюджет.

ЕК констатира известен напредък в опитите си да поднови тристранния диалог с Русия и Украйна за газовите доставки.Вече има потвърждение за двустранна среща по темата между комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и руския енергиен министър Александър Новак. Тя ще се проведе в Москва в края на август, информира говорителката на Йотингер - Марлене Холцнер. По време на нея ще бъдат обсъдени възможностите за продължаване на диалога в тристранен формат.