Ново! Софтуер пише басни

Изследователи от австралийския Университет на Нов Южен Уелс са разработили компютърна програма, способна да пише собствени басни, предаде ИА Фокус.

Софтуерът се нарича Moral Storytelling System, накратко MOSS, и е дело на докторанта Маргарет Сарлий под ръководството на експерта по изкуствен интелект д-р Малкълм Райян.
Хората могат да създават прости или сложни сюжети, без да се замислят, но за компютрите това не е лесно, посочва Сарлий. „Повечето хора могат да разкажат история, без съзнателно да мислят за случващото се – героите, събитията, последователността, езикът, нивото на детайли“, казва тя. „Това е вродена способност, която компютрите нямат. Машините се нуждаят от инструкции за всяка стъпка от процеса, което не е лесно да се направи, още повече, че протичането на този процес при хората все още не е съвсем ясно“.
С помощта на MOSS компютърът комбинира 22 различни емоции, за да създаде басни, които са „по-живи“ от традиционно генерираните от изкуствен интелект сюжети. Авторът човек трябва само да избере интересен емоционален път на развитие на историята и машината прави останалото. Компютърът решава какви събития ще предизвикат съответните емоционални реакции от героите. По думите на Райян съчиняването на истории от изкуствен интелект е в много ранна фаза, но е важна стъпка, показваща способностите на тези системи.