Кмет алармира за кадруване по програмата "Сигурност"

Назначените за охранители по селата били соц. активисти

Кметът на гурковското село Конаре Стефан Азманов алармира за кадруване при назначаването на охранители по програмата "Сигурност". В изнесено обръщение във фейсбук профила му кметът твърди, че Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова/работодател по програмата/ не е одобрила едно от неговите четири предложения, за сметка на друго лице от друго населено място.

Ето и подробностите, за които съобщава Стефан Азманов! Публикуваме текстът без редакторска намеса.
"Близо два месеца, заедно със Бюрото по труда град Казанлък, проведохме процедури по избора на лица, които са регистрирани като безработни и които отговарят на изискванията да бъдат назначени на длъжността "Пазач-сътрудник по опазване на обществения ред" по Националната програма "Сигурност" от Националния план за действие по заетостта през 2014 година. За село Конаре успях да защитя четири бройки. След проучване и проверка от органите на Прокуратурата и МВР град Казанлък, от Бюрото по труда ми съобщиха, че трябва да изпратя за насочване следните лица: Георги Иванов Марков, Стефанка Проданова Джамбазова, Радостина Недялкова Добрева и Денка Петкова Каварджикова.
На 17 юли 2014 година около 17 часа на електронната поща на кметството получих списък с лицата, които ще бъдат назначени от Областния управител Госпожа ЖИВКА АЛАДЖОВА. За моя голяма изненада, на мястото на РАДОСТИНА НЕДЯЛКОВА ДОБРЕВА, бе изписано името ДИМИТЪР ПЕТРОВ ДИМИТРОВ, който не е от Конаре, а от Гурково! Няколко дена преди това разбрах, че лидера на младежкото БСП в Гурково Иван Петров прави някакво кадруване и именно това лице се спрягаше да бъде на мястото на Радостина Добрева. Когато успях да се свържа с него, го попитах в качеството си на какъв
прави тази промяна? Отговорът буквално бе: тя е от ГЕРБ и в програмата ще се включват само хора от БСП!!!
На 18 юли проведох няколко разговора по веригата, за да се опитам да разбера кое наложи промяната, като стигнах до Главния секретар на Област Стара Загора, Госпожа Татяна Кирилова, която ми отговори, че това е избор на работодателя! Същата беше много изненадана, откъде съм й взел телефона....! Много жалко,нима не знае, че тя е връзката на
държавната със местната власт....!!
На 21 юли запознах Кмета на Община Гурково, инж.Стоян Бонев с възникналия проблем. Той заяви,че в 10 часа го вика Областната Управителка и че той ще уреди Радостина Добрева да си намери отново място в списъка!
На другия ден ми каза, че са се разбрали и проблема е изчистен! Между другото и в Паничерево има по програмата 4 души, които също бяха сменени - и четиримата със членове на БСП, и вече са назначени!!! Не знам,защо колегата мълчи! Измина едва седмица на пълно мълчание от Общината! През това време ние подготвихме документите и чакахме обаждане за назначаване! Да, ама не!
На 23 юли отидох в Областната администрация и се срещнах с експерт от "Човешки ресурси"! Когато я попитах кои са лицата от Конаре, които трябва да доведа за назначаване, тя ми прочете същите и отново липсваше Радостина! Нищо ново!
На 24 юли запознах и Общинския съвет! И до ден днешен нищо ново!
Авторитетът ми, огромният труд, амбицията и отговорността относно избора на подходящи лица за длъжността отидоха на вятъра! За мен това бе голяма обида! Защо трябва да месим политиката с решаването на наболелите проблеми на обикновените селски хорица? Болката и обидата ми е още по-голяма, защото Радостина Недялкова Добрева почти 10 години се грижи за болното си дете Ванко, който е с диагноза: Церебрална парализа....!Всеки ден тя се бори за живота му, за което трябва да им се поклоним, а не да им отнемаме възможността да си заработи законно осем месеца по 300 лв, защото заболяването изисква огромни средства! Що за цинизъм?", пита риторично на финала на обръщението си кметът Стефан Азманов.
Веднага след като изнесе информацията кметът стана ясно, че в много други населени места се е случило същото кадруване. И навсякъде предложените за назначаване хора, са били заменени със симпатизанти и членове на БСП. С малки изключения по кметства, където обаче не е ясно дали предложенията просто не са били удобни на социалистите. Безспорен факт е, че левите /доколкото са леви/ са майстори в това упражнение и те са рекордьорите по кадруване в новата история на България, защото си имат 45-годишен опит отпреди прехода. Но е добре в крайна сметка веднъж завинаги да проумеят, че гражданското общество у нас се събужда. И макар да е като една пролетна лястовичка, всеки момент ще се образува ято.
Starazagora.utre.bg изпрати запитване към Областния управител Живка Аладжова, което /ако получим отговор/ своевременно ще предоставим на вниманието ви.