Изпробват технологии за отглеждане на марули на Марс и Луната

Германски учени разработват космически парници

Изследователите от Германския космически център в Бремен отглеждат марули с технология, която в бъдеще може да се озове на Луната или Марс, съобщава New Scientist, цитиран от ИА „Фокус”. Растенията се намират в прозрачни модули, наподобяващи малки парници, като са отделени едно от друго в съдове без почва. Свободно висящите им корени се пръскат с хранителни вещества в продължение на 20 секунди на всеки 2 минути. Марулите се облъчват с червена светлина от базирана на светоизлъчващи диоди (LED) система.

Лампите са необходими, тъй като слънчевата светлина на Марс е твърде недостатъчна за протичането на фотосинтеза. „Най-вероятно и на Луната ще се използва изкуствена светлина“, посочва инженерът Даниел Шуберт. „Това би имало смисъл, тъй като лунната нощ е с продължителност около 14 земни дни“.

За колонизаторите на нови планети отглеждането на растения би било от ключово значение.

Те ще трябва обаче да дадат нещо от себе си. Астронавтите ще трябва да наторяват салатените си растения с отпадъчните си течности. Парниците са проектирани да извличат химикали от урината на астронавтите за производството на тор. Системата ще бъде тествана в суровите условия на Антарктика през 2016 година.