4 милиона у нас живеят в миналия век

1/3 от парите в изостаналите райони идват от пенсии и гурбет

Около 4 милиона души у нас живеят в миналия век. Шокиращите данни са от Института за пазарна икономика. Причината толкова много българи да попаднат в тази незавидна класация е, че те изостават по заплати от София с 20, а някои райони - и с 30 години. Такива са Ловеч, Видин, Сливен, Силистра и др. Общо 22 са областите у нас, където темпът на развитие и икономически възход са под средните нива за страната, пише "Всеки ден".

 Експертите обаче отбелязват, че в изостаналите райони, където живеят малко над 4 милиона българи, има и хора, които получават заплати, далеч надвишаващи тези на работещи в София. Някои от тях имат солидни доходи от частен бизнес, други са реститути.

 Най-назадничаво в сравнение със София живеят в Ловеч и Видин. Специалистите предупреждават, че доходите на семействата там, които получават - като пенсии, заплати, обезщетения от държавата за безработица, майчинство и болнични, са толкова различни между двата града и столицата, че само ако в следващите 20-30 години приходите на столичани да се замразят, ще се изравни София с Видин и Ловеч по стандарт на живот.

 

Тенденцията се засилва още повече през последните десет години. Видинчани могат да се изравнят по пари със столичани чак през 2033 година, а живеещите в Ловеч - през 2044 г.

 Икономистите обясняват, че нещата няма как да се уеднаквят скоро, нито пък да се преодоляват постепенно. Една от причините за бездната между регионите е, че в по-изостаналите живеят най-вече възрастни хора, които трудно намират работа, и пенсионери, докато в големите градове като Варна, Пловдив, Стара Загора, София и др. преобладават младежите и хората на средна възраст, които са моторът на всяка икономика в света. Примерно, пенсиите формират 14 процента от доходите на семействата в столицата и цели 32% от парите на видинчани.

 

Проверка на "Всеки ден" показа, че много хора от по-бедните райони са заминали масово пред последните 10 години на гурбет в чужбина. Изгонени от беднотията в региона, цели фамилии от Видин са се заселили в градове в Италия, Испания и Гърция. Те пращат и до ден днешен пари на роднини и близки в България. Икономистите отчитат, че различията в доходите са се задълбочили още повече заради кризата и периода на възстановяването от нея.

 

"Малките градове у нас няма как да компенсират традиционно по-високата икономическа активност в София, особено важна по време на кризи", обясняват още специалистите. В Ловеч средното повишение на парите е с ръст от едва 2,9 процента пред последните години, а в столицата е близо 13%, което е 10 пъти повече. Живеещите в Сливен пък стоят на цели 25 години назад по доходи спрямо софиянци, а силистренци изостават с 18 г.

 Има и градове, които дишат във врата на столицата по доходи. Достойни съперници са Перник, Плевен, Стара Загора и др. За перничани обаче положителната тенденция не е новина, тъй като 80% от тях работят и се изхранват от бизнес в столицата. Доказателство за това е и фактът, че всяка трета или четвърта кола в столицата е с пернишка регистрация.

 Шест са областите у нас, където ръстът на доходите изпреварва средния за страната. Това са Пловдив (с 11%), Стара Загора (почти 11 на сто), Плевен (10 процента), Перник и Ямбол (малко под 10%). Според изчисленията на Института, ако доходите в столицата спрат да нарастват, а тези във въпросните шест области запазят своя темп на растеж, първите, които биха настигнали София, са Перник - през 2016 г., Плевен и Стара Загора - през 2017 г. Няколко години по-късно това могат да направят и Пловдив (2018 г.), Варна, Габрово и Ямбол - през 2019 година.

 "Важно е да отбележим, че средният темп на нарастване на доходите зависи най-вече от състоянието на пазара на труда, тъй като заплатата формира над 50% от общия доход на домакинствата в страната", обясняват икономистите.