Няма съгласие за удължаване на примирието между Израел и „Хамас”

Няма напредък в преговорите между страните в конфликта

Няма постигнато споразумение за продължаване на 72-часовото примирие в ивицата Газа, предаде АФП. Прекратяването на огъня изтича в петък.
Израел обяви, че е готов да продължи примирието. От „Хамас” обаче засега не изглеждат склонни да се съгласят. Преговорите в египетската столица Кайро продължават, но вървят доста трудно.

От „Хамас” изтъкват, че израелската делегация не е приела нито едно от техните принципни искания и затова не виждат смисъл в продължаването на примирието. От ислямисткото движение, което държи контрола на над ивицата Газа, обаче все още не се отказват от преговорите с посредничеството на Египет.

За липсата на напредък в преговорите съобщи в Туитър заместник-началникът на „Хамас” Муса Абу Марзук, който е част от палестинската делегация на непреките преговори с Израел в Кайро.

"До момента съпротивата не е получила отговор на своите искания от окупаторите. Преговорите продължават по всички въпроси, рано е да се говори за продължаване на примирието", каза Исмаил Радуан, един от ръководителите на „Хамас”.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху оправда действията на армията във войната в ивицата Газа и хвърли вината за цивилните жертви върху ислямистката групировка.

Пред чуждестранни журналисти Нетаняху каза, че интензивните удари на Израел срещу Газа са били необходим отговор на атаките от „Хамас”. „Операцията беше оправдана. И напълно пропорционална", подчерта той.

Близо 1900 палестинци, повечето цивилни, бяха убити при военните действия. Израел настоява, че поне 900 от тях са били палестински екстремисти.
Нетаняху каза, че съжалява за всяка цивилна жертва, но че „Хамас” носи отговорността, тъй като е извършвала нападенията от райони с цивилно население.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настоя за край на „безсмисления цикъл на страдание" в израелско-палестинския конфликт и заяви пред Общото събрание на ООН, че „масовото избиване на хора и разрушенията в ивицата Газа шокираха и опозориха света".
Бан прикани международната общност да подкрепи огромната задача по възстановяването на ивицата Газа, осигуряването на хуманитарна помощ за хиляди нуждаещи се и оказването на грижи на ранените и травмираните. „Ще градим отново, но това трябва да е последният път, в който преизграждаме. Това трябва да престане сега. Те трябва да се върнат на масата за преговори", заяви генералният секретар на ООН в емоционална реч пред 193-членното Общо събрание.

„Не трябва да пестим никакви усилия за превръщане на сегашното спокойствие в трайно примирие, което обръща внимание на проблемите на конфликта: спирането на ракетния обстрел от ивицата Газа, контрабандата на оръжие, отварянео на пропускателните пунктове (в ивицата Газа), отмяна на блокадата и връщане на Газа под единно палестинско управление, което приема и съблюдава ангажиментите на Организацията за освобождение на Палестина", заяви Бан Ки-мун.

Бан заяви, че ООН разбира правото на Израел да се защитава от ракетите на „Хамас”, но че „стоварения върху хората от Газа ужас" повдига сериозни въпроси за спазването на международното право, което изисква да се прави разлика между цивилни и воюващи, а атаките да са пропорционални.

Върховният комисар на ООН за човешките права Нави Пилай заяви пред Общото събрание, че „всякакви атаки в нарушение на тези принципи, над цивилни, жилища, училища и болници трябва да бъдат осъдени и може да представляват военни престъпления".