НСТС ще обсъди финансовото състояне на държавата

Ще се търсят спешни решения на проблемите с „Автомагистрали – Черно море” АД, „Напоителни системи” ЕАД и Русенската корабостроителница

В близките седмици ще бъде свикан Националният съвет за тристранно сътрудничество. За това  са се договорили на работна среща днес служебният премиер проф. Георги Близнашки и президентът  на КНСБ Пламен Димитров, съобщиха от синдиката.
Проф. Близнашки е уверил лидера на КНСБ, че на заседанието на Съвета пред социалните партньори ще бъде представено финансовото състояние на държавата във вида, в който е оставено от предходното правителство.

Служебният премиер е поел ангажимент, че в най-кратки срокове ще се задейства системата на тристранното сътрудничество не само на национално ниво – със свикването на НСТС, но и на браншово, като до една-две седмици министрите ще свикат и отрасловите съвети за тристранно сътрудничество за решаване на неотложните проблеми.

Проф. Близнашки е уверил Пламен Димитров, че в най-кратки срокове, след като министърът на финансите Румен Порожанов установи с какви финансови ресурси разполага държавата, ще бъдат потърсени спешни решения на проблемите с „Автомагистрали – Черно море” АД, „Напоителни системи” ЕАД и Русенската корабостроителница.

Президентът на КНСБ е заявил позицията на синдиката, че е крайно неприемливо да бъдат орязани и без това минималните бюджети на обществените медии – БНТ, БНР и БТА. Той е споделил и какви, според КНСБ, трябва да бъдат приоритетите на служебното правителство.
Това трябва да бъдат бъдещите действия на правителството по Споразумението за партньорство, което бе сключено днес, и по размразяването на оперативните програми „Регионално развитие” и „Околна среда”, подготовка на проект за актуализация на републиканския бюджет за 2014 г., както и на проект за държавен бюджет за 2015 г. Сред приоритетите трябва да бъдат още спешното решаване на проблема със запазването на правата за ранно пенсиониране на категорийните работници след 1 януари 2015 г., както и на проблема с нарастването на възрастта и стажа за придобиване право на пенсия по 4 месеца всяка година.

Основни приоритети на служебното правителство, според президента на КНСБ, трябва да бъдат също решаването поне на неотложните проблеми в енергетиката, както и подготовката на проект на Закон за референдумите от работна група, която ще го предаде на следващото правителство.

Пламен Димитров е информирал проф. Георги Близнашки, че е в процес на изграждане експертен консултативен съвет към шестте национално представителни организации на бизнеса и на синдикатите, който да дава повече прозрачност и да предлага решения за оздравяването на групата на „Корпоративна търговска банка” АД (КТБ). Президентът на КНСБ е заявил, че това е крайно наложително и трябва да се случи час по-скоро, защото е в полза на цялото общество, но и на 100-те хил. работещи в предприятия, които имат взаимоотношения с КТБ, и заради проблема с банката може да не получат заплатите си този и в следващите месеци.

На срещата новият служебен премиер е приел и поканата на президента на КНСБ и на Съюза на транспортните синдикати в България да участва в откриването на 43-я конгрес на Международната транспортна федерация, който ще се проведе от 10 до 16 август 2014 г. за първи път в България.