Котките в “Люлин” под ключ заради питон убиец

Томи е хипнотизиран, откак опита да го изяде, жалва се Мариян от бл. 906

Котките в "Люлин" 9 са под ключ, откакто мистериозна змия броди из столичния квартал. Според мълвата страховитият 2-метров питон вече излапал към 30 писани. В бл. 906 се надпреварват да разказват коя от коя по-зловещи истории за набезите на влечугото. "Не сте виждали 100 кг жена да бяга така! След като й се заплете в краката, комшийката не знаеше къде е ляво и къде - дясно", разказва пред "Стандарт" Ирина от бл. 906. Чаршаф на съседката й Ралица от последния етаж се отскубнал на простора и паднал зад блока. Когато жената повдигнала бялото платно, пребледняла, извикала и хукнала като обезумяла.
Цялата беше в слуз не знам от какво", разказа Ирина, която станала свидетелка на случката.

От мистериозния питон си изпатила и баба Фрона. Ще излезе, че змията фантом от "Люлин" 9, досущ като Алф, хипнотизира котки. Баба Фрона твърди, че змията за малко да докопа котарака й Томи. "Скочила през металната решетка и опитала да го захапе", разказва ужасената жена. Прозорецът на първия етаж, на който стоял Томи, е висок около 1,30 м. Според сина й Мариян е възможно змията да се е покачила по решетката. След случката той поставил лампа и камера, но и досега не е успял да снима страховитото влечуго.

Котаракът Томи обаче, знае, че е видял нещо страшно. "Имам камера до хладилника, която е с кабел и отива до телевизора. Томи застава на хладилника и гледа като хипнотизиран черния кабел", описва травмите на котарака след срещата с "чудовището" Мариян. Мъжът е убеден, че цял кашон с новородени котета, които гледали край входа, е отишъл в търбуха на питона. "Откак малките изчезнаха, двете котки зад блока спят по дърветата", аргументира се Мариян. За да примами звяра, мъжът е нахвърлял пилешки кости и крила. Експертите от столичния зоопарк обаче, които дебнеха влечугото, разочароваха Мариян - змията не се изкушава от мръвки или мърша. Питонът обича вечерята му да мърда.

За първи път змията е видяна на 26 юли до бл. 906 в "Люлин" 9. Оттогава започват да валят и сигналите до властите. Местните загряват тел. 112, но там в продължение на 3 дни не им обръщат внимание. "Съберете се и сами си хванете гущерчето", посъветвали ги от операторките на телефона. След това дошли от Гражданска защита, но също не открили нищо. От общината решили да окосят тревата наоколо. От зоопарка пък изпратиха двама тераристи (специалисти по влечугите). Соня Геновска и Станислав Атанасов обикаляха близо 2 ч тревните площи на бл. 906, но не откриха никакви следи от влечугото. В четвъртък сутринта обаче, змията била видяна и пред бл. 913, който е на 600 м от бл. 906. Експертите от зоопарка ходиха и там. При огледа срещнаха и момче, което имало среща очи в очи със змията. То им разказа, че влечугото било поне 2-2,5 м дълго.

"Смокът и питонът по принцип не се навиват на кръг и не скачат. Те се стрелват бързо напред в типичната S-образна стойка. Могат да направят това само от страх. Змията не е териториално животно, като обитава дадено място и няма да се върне, ако е тръгнала към друг блок", обясни пред "Стандарт" Соня Геновска. Двамата със Станислав провериха и мазетата, но не откриха влечугото. "Не видяхме и никакви следи от змията - екскременти или пък следи от кожата й. Мит, че може да има люспи", обясни със смях Соня. Експертите обясниха, че, ако митичната люлинска змия се окаже смок, това е по-безобидният вариант. При това, той не би преживял зимата. "Тук, сред зеленината и шубраците си има животни. Видяхме гущери, мишки...
Не е невъзможно и змия да се е заселила. Най-вероятно е смок", обясняват спецовете от зоопарка за изданието. Хладнокръвието им обаче не се понрави на Мариян, пише "Стандарт".

"Като им каза момчето, че змията е дълга над 2,5 м, позеленяха! Защото е ясно, че това е смок, който трябва да бъде хванат бързо. Хората тук ще полудеят от страх. Как да обясня на децата, че няма да ги пусна да играят зад блока, а ще ги водя отпред, на плочника?!", ядоса се Мариян.