Смартфон-почивки на работното място повишават производителността

Подобряват настроението и преборват стреса

Работодателите в никакъв случай не трябва да преследват служителите, които си играят със смартфони на работното място, тъй като изпращането на есемеси и игри на "Енгри бърдс" повишават производителността им, установи американско изследване, цитирано от в. "Дейли мейл". Учени от университета в Канзас, водени от Суйол Ким, проследили как 72-ма служители използват смартфоните си в работно време, пише БТА. Било отчетено колко време те посвещават на видеоигри и на контакти в социалните медии. След това участниците в проучването трябвало да оценят как са се чувствали на работното място в края на деня.

За улесняване на изследванията на смартфоните на изучаваните служители били инсталирани специални апликации. Те отчитали с голяма точност колко продължително са били използвани мобилните устройства в работно време. Приложенията давали индикация за това как се използват смартфоните - за игри, като "Енгри бърдс" и "Канди краш", или за контакти в социалните мрежи като Фейсбук и Туитър. Оказало се, че онези работници, които често използвали смартфоните си в офиса за игри и общуване, показвали по-ниски нива на стрес. Те били с по-свежи глави след "смартфон-паузите" и показвали по-добра производителност. При 8-часов работен ден, участниците в експеримента прекарвали средно по 22 минути в игри, качени на мобилните им устройства. Те се оказали и по щастливи в края на работния ден, в сравнение с останалите си колеги.

Изследователите съветват да се правят "микро-почивки" на всеки два часа, при които служителите да се отдават на забавления със смартфоните си. Тези прекъсвания подобряват настроението и ободряват духа, като доста успешно преборват стреса.