Украинската армия е възобновила артилерийския обстрел в Донецк

Западните страни предупредиха Русия да не се намесва в Украйна под хуманитарен претекст

Украинската армия е възобновила артилерийския обстрел в различни райони на Донецк, предаде РИА Новости.

Според кореспондент на агенцията стрелбата се извършва от страна на летището в града и село Песк, които са под контрола на украинските сили. Снаряди падат в Куйбашевски и Киевски райони на Донецк.

Шестима бяха ранени в неделя, след като снаряд се е взривил близо до Богоявленската катедрала - главният храм в град Горловка, Донецка област. „Има пострадали на територията на храма. Това са били горловчани, които са използвали храма за бомбоубежище. Шестима души са били ранени”, се казва в съобщение на местната епархия.

Русия води преговори с Украйна, както и с хуманитарните агенции на ООН и Червения кръст за изпращането на хуманитарна помощ за украинските Донецка и Луганска област, предаде Интерфакс, позовавайки се на руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров обясни, че в последните дни води преговори с външното министерство на Украйна и Великобритания, с държавния департамент на САЩ, както и с ръководителя на Международния червен кръст. Особена тревога Лавров изрази по отношение на ситуацията в Луганск, където хората живеят без електричество и вода, а болниците страдат от недостиг на материали.

По-рано западните страни предупредиха Русия да не се намесва в Украйна под хуманитарен претекст.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко е провел телефонен разговор с държавният секретар на САЩ Джон Кери, в който са обсъдили хуманитарнтаа ситуация в Югоизточна Украйна, предаде Интерфакс.

„Порошенко благодари на САЩ за подкрепата и е информирал Кери за поканените представители на Международния комитет на Червения кръст за координиране на всички въпроси по организацията на доставки на хуманитарни помощи”, се казва в съобщение на украинското президентство. От своя страна Кери е приветствал инициативата на украинският държавен глава за организирането на международна хуманитарна мисия за жителите на Луганск.