Саморушаща се къща на калкан – решението

Отношенията между съседите е взривоопасна материя

Отношенията между съсобствениците на общ имот винаги са били и ще продължават да бъдат деликатна и взривоопасна материя. Нека разгледаме един реален случай – собственик на земя има построена къща на калкан (обща стена), като другата половина от жилището принадлежи на негов роднина, пише ceb.bg

Частта, собственост на роднината, стои необитаема години наред и започва да се руши. Срутванията нанасят щети върху общата стена, като така повреждат и обитаемата къща. Общината отказва да издаде разпоредба за срутване на опасната постройка с аргумента, че не може да се намесва в отношенията между съсобственици.

Безотговорният съсобственик също не иска да разруши своята част, нито пък желае да продаде рушащата се половина от къщата на пазарна цена, а иска нереално висока сума. Дори не позволява на другия собственик да събори опасния имот за своя сметка. Има ли решение на проблема и какво е то – експертите отговарят.

По думите на брокер брокер Ива Дюлгерова единственият изход е да се закупи имота на калкан. За тази цел е необходимо съдействието на адвокат. Добре е да се направи консултация и с брокер на лицензирана агенция относно цената на безстопанствения имот. Ако той наистина е опасен и се руши, и ако не е възможно вече да се възстанови въпросната къща на калкан, стойност на този имот ще има най-вече земята.

Но с оглед на това, че в нотариалния акт ще има отразена постройка, може да се застрои същата площ от новият собственик на това място, посочва специалистът. Това също е преимущество за бъдещият купувач. Колкото до щетите, нанесени от срутването на въпросния имот, отново може да помогне само адвокат. Ако собственикът няма застраховка, добре е да си направи, съветва още Дюлгерова.

Ако въпросният роднина притежава право на строеж, дори къщата му да бъде бутната, той има право пак да я построи, но само със съгласието на другия съсобственик, подчертава адвокат Милена Миткова.

След подадено заявление до общината, че къщата е опасна, те трябва да извършат оглед на място и да констатират състоянието на къщата, като подробно го опишат. След това, на база този констативен протокол, специална общинска комисия взима решение дали да обяви къщата за опасна и саморушаща се.

Брокер Mариана Тороманова коментира двата основни момента в този заплетен казус. Първо – опасност за собствеността от срутващата се в съседство част от къщата и второ – законова възможност за „освобождаване“ от другия собственик.

По отношение на срутването, общината е длъжна да извърши проверката по подадения сигнал и да действа по описания от адвокат Миткова ред – Закон за устройство на територията, чл.195-197. Експертна преценка ще установи дали е необходимо заздравяване/ремонт или е наложително събаряне, след което със заповед на кмета собственикът ще бъде задължен да извърши предписаното. При подобни казуси общинските администрации са доста мудни, предупреждава експертът.

Ако другият собственик е незаинтересован, с цел да запази собствеността си, живущият може да извърши необходимото, а след това да търси разходите от притежателя на сградата. Разбира всички разходни документи за материали, труд и т.н. трябва да се пазят.

Законът допуска дейностите да бъдат изпълнени и от общината по ред, определен с наредба на общинския съвет, като върху имота се вписва ипотека в полза на общината, разкрива Тороманова.

По-важен обаче е вторият момент – след като собственикът се сдобие с предписанието или заповедта на кмета, да се опита чрез преговори да убеди другия притежател, че е по-изгодно за него да се споразумеят за разумна продажна цена на останалото от къщата му.