Лекари ще ни консултират по телефона

Джипитата ще могат да съветват пациенти от разстояние, дори и чрез Skype

Лекарска консултация по телефона е една от идеите на здравното министерство, влязла като проектонаредба за общата медицина. Според авторите, джипитата ще могат да съветват пациенти от разстояние, включително и чрез Skype.

Идеята на здравното министерство е личните лекари да бъдат на разположение на своите пациенти, дори когато нямат достъп до тях

Идеята за задължителните консултации по телефона съвсем не е нова за медиците, дори напротив.

„Това се случва ежедневно. Пациенти ми се обаждат по телефона и мисля, че не само на мен, но и на други колеги. По закон и в момента ние сме длъжни да предоставим телеофн за връзка за нашите пациенти”, обяснява личният лекар д-р Виктор Рановски пред камерите на Нова телевизия.  

Според лекарите има редица случаи, в които консултацията по телефона има своето приложение.

„Ако вие сте на морето и ми се обадите, обясните ми кавко ви е, то тогава аз мога да ви кажа дали това състояние търпи отлагане или не според мен и какво е хубаво да направите”, пояснява д-р Рановски.

Когато пък има нужда от преглед, новите технологии могат частично да заменят посещението при лекаря. Според медици, скайп-връзка може да свърши работа при някои оплаквания, например - кожни болести.

Според идеята консултациите с джипитата ще стават единствено в работно време.