Джетове фучат край главите на туристите в морето

Водните мотори вече имат право да теглят и "банани”

Мощни джетове фучат край главите на къпещи се в морето летовници и застрашават живота им. Туристи се оплакаха в редакцията на Burgasutre, че ежедневно са принудени да оцеляват между опасните каскади във водата. Нарушенията ставали предимно край по-малките ивици.

 

Хората, които си позволявали волности идвали със собствени джетовете. „Дори да се обадим в Морска администрация или в полицията няма смисъл, защото, докато дойдат, гамените отдавна ще са изчезнали”, ядосват се туристите.
Жалбите им са обречени на провал и по друга причина. След последните промени в Наредбата за джетовете скоростни водни мотори може да летят и край плажовете, които са по-малки от 500 метра. До 2012 година това бе строго забранено. В момента обаче законова пречка за джетовете край малките и пренаселени пясъчни ивици няма. На концесионерите дори е разрешено сами да предоставят тези атракциони.
Освен това джетовете имат вече право да теглят и "банани", лодки и други морски атракции. До миналия сезон тази дейност бе разрешена единствено за лодки. Експертите обаче са преценили, че джетът не е по-малко безопасен. Единственото изискване е върху воден мотор, използван за теглене на платформа да има задължително двама души - единият да отговаря за управлението, а вторият да наблюдава хората върху платформата и в случай на нужда да скочи във водата, за да им помогне.
„Крайно време е да се приеме закон, който да постави под сериозен контрол тези опасни джетове. Трябва да има орган, който да налага огромни глоби, ако някой си позволи да фучи до главите на децата в морето”, казват туристите.