Отново запор на средствата на болницата

Лечебното заведение има финансов ресурс само до края на седмицата

Старозагорската болница отново е със запорирани сметки, потвърди пред БНР професор Петкана Чакърова – изпълнителен директор на лечебното заведение. Този път запорът е направен от столична фармацевтична фирма-доставчик на лекарства и консумативи.
Той е върху цялата сума от 1 милион и 500 хиляди лева, които болницата е заработила за юли от Здравната каса. Сметката е била блокирана без предупреждение от страна на фирмата, твърди професор Чакърова. Това прави невъзможно не само изплащането на заплатите за август, но и цялата дейност на болницата, която разполага с лекарства и консумативи до края на тази седмица. Договорните отношения на старозагорското лечебно заведение с въпросната фармацевтична фирма датират от началото на 2009-а година. Натрупаните задължения към нея се погасяват периодично, само в мандата на този изпълнителен директор са били преведени три вноски. Въпреки това общият размер на дълга е достигнал 1 милион и 500 хиляди лева, колкото е блокираната сега сума от Касата.
Така единственото държавно лечебно заведение в Стара Загора има финансов ресурс да работи най-много до края на седмицата.
Утре професор Чакърова ще проведе среща с ръководството на софийската фирма с настояване запорът да бъде вдигнат. Според нея подобни действия, които не се предприемат към други държавни болници с дългове у нас, е политически рекет, който цели оставката й като директор.