ЕК може да санкционира БЕХ за налагане на монопол

Брюксел не приема поставените от БЕХ териториални ограничения пред фирмите, на които продава електроенергия по цени на едро

Европейската комисия може да наложи сериозна глоба на Българския енергиен холдинг заради злоупотреба с доминираща позиция на пазара.

Разследването на Европейската комисия (ЕК) се води от края на 2012-а година, а днес от там са изпратили до БЕХ официално писмо с възраженията си срещу търговски практики, които нарушават конкуренцията. Въпреки това ЕК подчертава, че това не предопределя крайния изход на разследването, предаде News.bg.

За Брюксел e непреиемлива практиката на БЕХ да поставя териториални ограничения пред фирмите, на които продава електроенергия по цени на едро. С тях се сключват договори, които им позволяват да продават тази електроенергия единствено на територията на България, или единствено извън нея, обясняват от ЕК.

Комисията отбелязва и предвидените механизми за контрол и санкциониране, които позволяват на БЕХ да следи и да наказва своите клиенти, които не спазват тези териториални ограничения.

Това от своя страна ограничава свободата на купувачите да избират къде да препродават електроенергията, закупена от холдинга.

Според ЕК това е злоупотреба с господстващото пазарно положение на БЕХ, което изкривява пазарните правила при търговията с електроенергия, и поставя изкуствени бариери между България и останалите страни от ЕС.

Изпратеното официално писмо предполага  засегнатата страна да се запознае със събраните от Комисията данни и да се защити писмено, а ако смята за нужно, да поиска и устно изслушване пред експерти от България и Европейската комисия. Ако след защитата подозренията за монополно положение на пазара, в нарушение на европейското антитръстово законодателство останат, то ЕК може да забрани незаконните търговски практики, както и да наложи глоба до 10% от годишния оборот на БЕХ.