Система предсказва сърдечни атаки четири часа преди лекарите

Предстои алгоритъмът да бъде усъвършенстван

Изпадането на хоспитализираните пациенти в критични състояния, изискващи спешна медицинска намеса, трудно може да се предвиди. Лекарите използват специални медицински картони, за да правят преценка за състоянието на пациентите, като наблюдават жизнени показатели, сред които сърдечен ритъм, кръвно налягане и температура.

Срирам Соманчи от Университета Карнеги Мелън в Питсбърг, американския щат Пенсилвания, и ръководен от него екип са решили да разберат дали компютър може да предсказва спешните състояния, пише New Scientist, цитиран от „Фокус”. „Трябваше да разберем какво се случва с пациентите, изпаднали в критично състояние, преди то да се случи“, казва Соманчи.

Изследователите са „обучили“ алгоритъм, използвайки данни от 133 000 пациенти, събирани от две медицински институции в периода от 2006 до 2011 година. Сред тях е имало 815 случая на спешни състояния. Оказало се, че системата предсказва тези събития четири часа преди да се случат, базирайки се на 72 параметра на медицинската история на пациентите. Програмата е направила вярна прогноза в три четвърти от случаите.

Според Питър Донан от Университета Данди във Великобритания, системата трудно би могла да функционира в болници, които не събират толкова детайлна информация за пациентите.

Алгоритъмът трябва да бъде усъвършенстван, тъй като дава грешни резултати в 20 процента от случаите, казва от своя страна Соманчи. Екипът му планира да обучи системата с данни от други болници.