Проверяват СОТ на Шипка

Пълна проверка е разпоредена и от Министъра на културата

Днес започва проверка на охранителната система на Националния парк-музей Шипка, където вчера установиха кражба на музейни експонати. Ще бъде проверена техническата изправност на монтирания СОТ в петте експозиционни зали. Обирът на реликви от музея бе извършен в една от тях. Задигнати са джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали.
Полицията вече е изготвила констативни протоколи. "Откраднатите вещи не са на много висока стойност, но са ценни, защото става дума за медали и ордени на опълченци", коментира директорът на монумента Данчо Данчев. Той допълни още, че кражбата е изключително нелепа, още повече, че се случва в момента, когато се обсъжда охраната на Шипка. Само преди броени дни МВР съобщи, че се готви да свали охраната на обекта, поради липсва на средства и с аргумента, че Шипка не е от национално значение. Последваха разговори на министерско ниво и според директора на парк-музея, към момента има индикации проблемът да се разреши. По думите на Данчев обаче се оказва, че проблем има и с вътрешната охрана на музейните експонати на Шипка. Тепърва ще се търсят решения и за този казус, каза още Данчев за Starazagora.utre.bg.

Пълна проверка в Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа” е разпоредил и Министърът на културата доц. д-р Мартин Иванов.
Комисията, която предстои да извърши обстойна проверка в Музея на връх Шипка, обхващаща неговото състояние и стопанисване през последните 10 години, ще бъде назначена със заповед на служебния министър на културата доц. д-р Мартин Иванов. В комисията ще бъдат включени експерти и инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” и от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” в Министерството на културата.
Проверяващите ще имат за задача да установят в какво точно състояние са фондовете и витрините на музея светиня на Шипка, както и какви конкретни мерки се предприемат от неговото ръководство за опазването и съхраняването на безценните експонати от Руско-турската война от 1877- 1878 г., довела до Освобождението на страната ни от османско владичество.
При установяване на виновни длъжностни лица, проявили безстопанственост, спрямо тях ще бъдат предприети и съответните административни мерки.


Парадоксалната кражба е извършена броени дни преди честванията на 137 години от Шипченската епопея на легендарния връх.