Старозагорци активни да изследват своя ХИВ статус

Консултация по въпросите на ХИВ/СПИН може да се осъществи целогодишно

63 души от Стара Загора са проверили своя ХИВ статус от началото на националната лятна Антиспин кампания. Това нарежда градът на четвърто място по интерес да се изследват за ХИВ/СПИН след Варна - 354 души, Бургас - 134 души и Кърджали - 132 души. В останалите области до момента изследваните за ХИВ лица са под 50. Общо 889 души в цялата страна са се изследвали и научили своя ХИВ статус в рамките на инициативата на здравното министерство.
Антиспин кампанията се осъществява във всички 28 области с помощта на медицински екипи в мобилни медицински кабинети, както и на пригодени за целта терени и помещения. Повечето изследвани са споделили, че проверяват ХИВ статуса си заради необезопасен сексуален контакт. По време на кампанията работят 17 мобилни медицински кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ, като покриват локации с голям туристически поток или оживени места като курортите по южното и северното Черноморие.
Консултация по въпросите на ХИВ/СПИН може да се осъществи целогодишно и във всички 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), разкрити на територията на страната. Графикът на мобилните кабинети за безплатно и анонимно изследване за ХИВ е публикуван на страницата на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” – www.aidsprogram.bg”.