Хиляди се поклониха пред чудотворната икона на Света Богородица

Патриарх Неофит отслужи и молебен за пострадалите в наводненията

Хиляди миряни се поклониха пред чудотворната икона на Света Богородица Троеручица по време на храмовия празник на Троянския манастир. Иконата се съхранява в манастирската църква, а зад нея е гробът на покойния патриарх Максим.

Днес празникът започна с тържествена Света литургия, водена от българския патриарх
Неофит, в служение с гости духовници. На службата присъства и министър председателят Георги Близнашки със своята съпруга, предаде БТА.

Патриарх Неофит отслужи и молебен за пострадалите в наводненията. "С голяма привързаност и състрадание към болките на страдащите наши сънародници, към сполетелите ги бедствия се обръщам и към вас на днешния ден, да се помолите за утеха и за доброто продължение на живота на пострадалите", заяви Негово Светейшество пред присъстващите миряни в църковния храм.

Традиционно чудотворната икона бе изведена от църквата и бе пренесена до параклиса на мястото, където е станало първото чудо, което я е прославило. За пръв път тази година тя се носеше не от доброволци, а от гвардейци на Софийския гарнизон. Литийното шествие до параклиса бе предвождано от представителния младежки духов оркестър на Троян и клуб "Традиция - Троян, Априлци".

След среща на министър-председателя Георги Близнашки с патриарх Неофит, двамата ще присъстват на тържествен обяд в манастира по покана на игумена дядо Сионий.