Къде изчезна водата на София?

Как Столична община се грижи за жаждата на софиянци

Преди месец екип на Нова телевизия показа окаяното състояние на малко останалите чешми в столицата. И ако преди Освобождението на всяка крачка е имало чешмичка, то днес ситуацията е много по-различна.
 
Много, много отдавна София била пълна с чешми и водоскоци. Освобождението заварва 21  чешми с изворна и 33 с речна вода. Имало е също и водохранилища за безплатно раздаване на вода през летните месеци. През 1933-та е открит Рилският водопровод. Смятало се, че неговата вода е по-добра и така повечето чешми били унищожени, като София била лишена от красивите течащи води.
 
Днес вода тече само от няколко чучура в столицата, информира Нова телевизия.
 
"Аз съм от провинцията и ако не си нося вода, няма как да пия от тези чешми, които са развалини. Макар че сме на 70 км от София, сме по-добре от софиянци!", споделя мнението си софиянка.
 
Днес чешмичката в градинката до Военния клуб няма нищо общо с начина, по който е изглеждала преди. Оказва се и че не от всяка работеща чешмичка може да се пие, просто защото всеки опит би завършил с намокряне.
 
В Борисовата градина някога жаждата се е утолявала на чешмата с мечето и деветте пингвина. От тях днес няма и следа. Днес украшенията за парка напомнят за себе си като скелети със стърчащи безводни чучури, зеленясали и потънали в боклуци.
 
„Скоро възложих проверка на всички чешми. За съжаление, колкото и да се правят, те много се чупят. Районните кметове имат ангажимента, както и Зелена система да се грижат за чешмичките”, обясни пред камерите на Нова ТВ кметът на София Йорданка Фандъкова.
 
На повечето хора обаче, чешмичките им се струват нехигиенични и неподдържани.  Затова и не биха пили вода от тях.
 
Месец след сигнала на Нова ТВ към общината, единствено чучурът на чешмата пред църквата „Свети Седмочисленици” е поправен.
 
Остава надеждата, че Столична община ще предприеме необходимите действия, за да има повече работещи чучури, от които да утоляваме жаждата си. А София, която е кандидат за  Европейска столица на културата, ще посреща гостите си с чешми, изчистени от боклуци.