В Добрич ще стартира проект за платими ученически практики

Министър Коларова призова кандидатстудентите да бъдат по-мотивирани при избора на специалност

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова и зам.-министъра на МОН г-жа Ваня Кастрева се срещнаха с кмета на Община град Добрич, кметския екип и представители на РИО на МОН.

Обсъдени бяха проблеми относно базите на професионалните гимназии и учебните програми в съответствие с измененията на закона.

По време на срещата Детелина Николова връчи на Министър Румяна Коларова писмо с искане за оказване на съдействие за срочни решения по осигуряване финансирането на ремонтите и в други пострадали обекти в сферата на образованието.

Детелина Николова увери министър Коларова, че учебната година за всички училища в град Добрич ще започне на 15 септември 2014 г. нормално.

Срещата продължи с директорите на учебните заведения в област Добрич. Министър Коларова предложи Добрич да е един от градовете където ще се експериментира проект за платими ученически практики в който ще се включат активно и самите работодатели. Приоритет на министерството ще бъде изработването на програми за предучилищната подготовка, както и амбицията за изработване стратегия за висшето образование. Министър Коларова иска ВУЗ да станат по привлекателни, а кандидатите за студенти по мотивирани.

Припомняме, че преди това визитата започна от Хуманитарна гимназия „Св.св.Кирил и Методий”, където гостите от Министерството на образованието и науката се запознаха с щетите от наводнението и ремонтните дейности за тяхното възстановяване.