Отказаха средства за балнеолечение на хора с тежки увреждания

Проблемът в Стара Загора се разреши, но в страната има още потърпевши

Група хора с тежки увреждания на слуха и зрението бяха поставени в унизителна ситуация след като им бе отказана помощ за вече платено от тях балнеолечение. Проблемът беше разрешен след като беше поставен пред медиите и след подаване на жалби.

Близо 30 души - половината от тях сляпо-глухи и още толкова придружители от Стара Загора, се оплакаха, че не могат да получат полагащите им се средства за балнеолечение. Те прекарали 10 дни от 2 юли в почивна база във Велинград за 5 пореден път. Веднага след завръщането си от почивката започнали да подават молби до агенцията по социално подпомагане, за да може както всяка година те да получат парите си за лечебната ваканция. Изненадващо за тях обаче този път им било отказано.

"Причината за отказа е, че след промяната в закона мястото където са почивали хората вече не отговаря на изискванията.с Постановление на Министерски съвет, хотелът вече не отговаря на Наредба 30", каза Валя Комилева от старозагорското подразделение на социалната дирекция.
Тя уточни, че ако те са поискали да почиват на място, което е утвърдено такъв проблем нямаше да има. "Хората, на които са отказани добавки, могат да подадат жалби в Дирекция „Социално подпомагане".

"Има промени в нормативите, които влизат в сила от деня на поместването им в Държавен вестник - 4 юли т.г. В резултат на това сме нямали право да си получим добавките от по 195 лева на сляпо-глух и още толкова - за придружител, т.е. общо 390 лева на един човек с увреждания. Става дума за хора инвалиди, някои от които са взели заеми за тази почивка”, каза пред медиите Ангелина Кръстева, председател на Териториалната организация на слепо-глухите.

Ваня Комилева уточни, че отказът трябва да се обжалва пред Регионалната дирекция за социално подпомагане.
Днес Ангелина Кръстева съобщи, че средствата на 30-те човека са били възстановени.

Според нея не става въпрос само за хората от Стара Загора. Проблемът е на национално ниво, защото засяга всички сляпо-глухи, ползвали такива бази преди и в първите дни от излизането на нормативния документ, без да са получили предупреждение.