Родител от Казанлък осъди Общинския съвет заради такса

Административният съд постанови, че парите се прибират незаконно

Родител на дете от Казанлък осъди Общинския съвет в Казанлък за това, че е гласувал преди две години решение, с което Общината събира незаконно такса за децата, посещаващи предучилищните групи.
Решението на Административен съд е с дата 6 август тази година, съобщи казанлъшката Прес ТВ.

Бащата на дете от Детска градина „Славейче“ през април подал иск срещу таксата от 30 лева и допълнителните 5 лева за посещение на дете в подготвителна предучилищна група, основавайки се на Закона за народната просвета, където е записано, че предучилищната подготовка е безплатна.
Общинският съвет е оспорил жалбата с мотива, че таксата е за издръжка на детската градина, а не за образование.

Съдът обаче постановява отмяна на разпоредбите от Наредба №26 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Казанлък като незаконосъобразни.

Съдът е взел предвид и нова точка от Правилника за приложение на Закона за народната просвета, в сила от 23.05.2014 г., в която се регламентира, че родителите или настойниците на децата в подготвителните групи към детските градини не заплащат такси за задължителната подготовка на децата за училище преди постъпването им в първи клас.

Решението на Административния съд официално е излязло на 6 август. То може да се обжалва и протестира в 14 дневен срок.

На последното си заседание на 31 юли т.г. Общинският съвет в Казанлък премахна месечните таксите за подготвителните групи, но определи дневни в размер на 1,80 лева.