Здрав сън през лятото - мисията възможна

Животът

16-08-2014, 19:22

Снимка:

domashenjurnal.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Какво да правим и какво не в адските жега

Няколко съвета за спокоен сън по време на летните жеги

Горещото време често причинява проблеми със съня. Как може да предотвратите системното недоспиване през лятото? Няколко съвета ще ви помогнат да избегнете проблемите със съня, за да сте свежи и енергични на следващия ден.

Вода. Не забравяйте да пиете вода през деня. Дехидратацията причинява главоболие или други болки в тялото, най-вече в края на деня, когато се приготвяте да лягате. Ако не обичате да пиете вода, то не забравяйте да намалите приема на кафе, защото то действа като диуретик и ви обезводнява. Билковите чайове са освежаващи и много приятни за пиене, особено ако добавите малко мед за подслаждане. А лимон или лайм ги прави разхлаждащи.

Станете рано. Станете по-рано, за да се възползвате от хладните сутрини. Ясно е, че не ни се работи или тренира, когато е твърде горещо. Затова оползотворете прохладните ранни часове сутрин с тренировката си за деня.

Сменете чаршафите. Сменете чаршафите си с памучни, вместо сатенените или други непромокаеми материи. Ако се потите през нощта, памучните чаршафи са много по-удобни. Помислете и за възглавницата - с тези от пяна ще ви бъде още по-топло.

Отвийте краката. Ако ви е топло на краката, усещането ви като цяло ще е за още по-голяма жега. Ако спите със завивка, но отвиете краката, вероятно е да ви е по-прохладно през нощта.

Вентилатор. Един обикновен вентилатор е чудесно решение за раздвижване на въздуха, ако нямате климатик. Дори и въздухът да не е хладен, движението му ще ви накара да се почувствате по-добре през нощта. Разположете го така, че да не духа директно във вас.

Лед. Пакет с лед, поставен в сгъвката на коленете, или пък студена навита тениска отзад на врата са добър начин да се охладите. Ако изберете да използвате лед, увийте пакета в кърпа, защото директният му досег с кожата може да я раздразни.

Вземете си студен душ. Вземете си студен душ преди лягане. Това ще ви помогне да се почувствате по-добре. Ако не се чувствате потни и лепнещи преди лягане, това ще ви помогне да заспите.

Лягайте навреме. Оставането будни до късно обърква тялото и циркадния му ритъм. Важно е да спазвате нормален режим на лягане и ставане, това ще ви помогне да спите пълноценно през нощта.
Missbloom.bg