Две радневски семейства са станали приемни родители

Започнали са обучения на други пет семейства

Две семейства от Раднево са одобрени за приемни родители по проекта "Приемна грижа". При тях вече има настанени деца. Други пет семейства са в процес на обучение.

Социалните работници уточняват, че става въпрос за представители предимно на малцинството, баби, дядовци и родственици на децата, чиито родители работят в чужбина. Според работещите по проекта, часовете за обучение са недостатъчни и това е най-големият проблем на програмата, тъй като много от децата, които биват приети в семействата, са с увреждания, други идват от домове и безспорно приемните родители е важно да бъдат подготвени за различни ситуации.
Проектът "Приемна грижа" се реализира в Раднево девети месец. Срокът на проекта за пореден път е удължен до 31 януари 2015 г. Националната асоциация за приемна грижа взе решение да бъдат отворени центрове за допълнително обучение, но тепърва предстои това да се случи. Другият проблем е, че настойниците масово желаят по-скоро да осиновят децата. Друго сериозно предизвикателство, извън чисто психологическия аспект и ясното съзнание на родителите, че поемат отговорността и грижата за един човешки живот, както и оставането на заден план на факта, че за това им се плаща, са бюрократичните спънки.