"Десните" приземиха няколко самолета пред руското посолство в София

Имперските интереси на Путин трябва да бъдат спрени

Това заяви пред журналисти председателят на „Единна народна партия" (ЕНП) Мария Капон, която е част от новата коалиция „Десните". Коалицията организира мирен протест под формата на флашмоб пред Руското посолство с призив инвазията, която Владимир Путин прави в Украйна, да бъде прекратена.

Представителите на коалицията бяха донесли мемориална композиция от цветя, на която бе изписан броят на жертвите от сваления малайзийски самолет. Около тях наредиха макети на самолети. Разпънаха и плакат с надпис „Забравете Съветския съюз, не убивайте хора! Забравете Съветския съюз, оставете хората в ЕС! Вън от Украйна!".

На въпрос докъде може да стигне инвазията на Русия върху Европа и ЕС и може ли нещо да я спре, Капон заяви, че общите усилия на всички демократични общности и това, че сме по-силни като ЕС единствено могат да спрат имперските интереси на Путин.

Мария Капон подчерта, че датата за флашмоба не е случайна, защото днес се навършва точно един месец от свалянето на малайзийския самолет в Украйна, което тя определи като атентат. По думите й е видно, че политиката на Путин днес показва как имперските интереси могат да вземат като жертви невинни хора. Тероризмът, който се проектира, няма как да бъде подкрепян. Мирът и свободата на хората, тяхното благо да живеят, където поискат, са основни важни ценности на десницата. Именно заради това подкрепяме всички усилия на света, както и българските за това да бъде напусната Украйна и хората да имат правото на избор, обясни Капон.

Тя е категорична, че Русия трябва да забрави Съветския съюз и методите, които използва, защото това са такива методи. Представителите на коалиция „Десните" да донесли макети на самолети, защото днес е един месец от атентата над невинни граждани. По този начин изразяват солидарността си и очакват такава да бъде показана един ден и ако срещу България има каквато и да е инвазия.

„Ние сме солидарни и искаме да покажем, че трябва да има истинско разследване и наказания. Не може да се мери свободата и мира с тонове консерви или кубични метри газ", подчерта Мария Капон.

„Атентатът е произведен от Путин, който бламира истинското разследване, както и това да бъдат открити всички жертви", категорична е тя. Капон отново подчерта, че няма по-голяма ценност за десните от правото на избор на място за живот. Тя определи себе си като русофил, но путинофоб, защото приятелството с руския народ няма нищо общо с подкрепата на действията на Путин.