Украйна: Русия вкара през границата ракетни установки

Нова руска военна техника е забелязана да влиза на територията на Украйна

Нова руска военна техника е забелязана да влиза на територията на Украйна в граничния регион на Луганска област през последните 24 часа, а руски безпилотни самолети нарушили десет пъти въздушното пространство, обявиха украински военни, цитирани от Ройтерс.

“Конвой с военно оборудване, включително три ракетни установки “Град”, е навлязъл на територията на Украйна и е продължил към Нижни Наголчик в южната част на Луганската област”, обяви Андрей Лисенко, говорител на украинските специални сили в източната част на страната.

Два самолета, вероятно Су-25 на украинските ВВС, бяха свалени вчера в района на град Краснодон от проруските сепаратисти, предаде ИТАР-ТАСС. Засега не е известна съдбата на пилотите им. В същото време президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи в туитър, че украинските въоръжени сили са си върнали контрола над град Ясиновата в Донецка област, предаде УНИАН.

Ситуацията в Донбас остава напрегната, командирът на украинската армия в региона Семен Семенченко съобщи за ожесточени сражения край Саур-Могила, градовете Маринка и Моспино. 10 цивилни са загинали в Донецк през изминалото денонощие, а осем са ранени. Продължава обстрелът на много части на града.

Първите 16 бели камиона Камаз от руския конвой с хуманитарна помощ пристигнаха вчера на граничния пункт Донецк до Луганска област, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от "24 часа". Шефът на делегацията на Червения кръст Паскал Кют заяви, че е удовлетворен от състоянието на хуманитарния товар след оглед на колоната. Руските и украинските гранични служители са се договорили да продължат инспекцията на камионите.

От Червения кръст уточниха, че все още очакват гаранции за сигурността на конвоя от враждуващите страни в Украйна, преди да го пуснат да премине границата. Засега автоколоната е на руска територия, времето на преминаването ѝ се уточнява.