Областната оспори новите такси на ясли и градини в Казанлък

Основанието е липса на икономическа обосновка

Областният управител Живка Аладжова върна решение на Общински съвет Казанлък, касаещо изменение на Наредба № 26 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Казанлък.

Гласуваното от Общинския съвет предложение е за корекция на чл.22 от Наредбата.

Съгласно разпоредбата на Закона за нормативните актове, проектът на нормативен акт заедно с мотивите, съответно докладът към него, се внася за обсъждане и приемане от Общински съвет.

Предложението за промяна размера на местните такси и цените на услугите и/или предложение за нови местни такси и цени на услуги трябва да бъде придружено с икономическа обосновка, която в случая не е налице, съобщават от пресцентъра на Областна администрация - Стара Загора.

На 31 юли 2014 г. съветниците промениха таксите в детските градини и ясли на територията на община Казанлък. Според промените: в детските ясли, в ясленските групи на Обединените детски заведения (ОДЗ) и за 3- и 4-годишните деца в ОДЗ и целодневните детски градини един присъствен ден трябва да струва 2.20 лв. За децата от предучилищните групи, т.е. 5- и 6-годишните деца, издръжката за храна и грижи на ден е 1.80 лв. за целодневна организация, а за полудневната организация е безплатно.