Три села срещу изграждането на кариера

Хората се заканват да затворят Хаинбоаз

Жителите на старозагорските села Едрево, Братя Кунчеви и Оряховица се заканват с гражданско неподчинение ако в землищата им се изгради кариера за добиване на варовик и доломит. Те са изготвили жалба до президента Росен Плевнелиев, до министър-председателя Георги Близнашки, министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, министъра на околната среда и водите Светлана Жекова, областният управител на Стара Загора Живка Аладжова и РИОСВ. Събрани са и подписите на над 1000 души.
Хората от района са притеснени, че изграждането на обекта ще наруши екологичното равновесие. Според представители на сформираните инициативни комитети в процеса на добива билото ще бъде снето с над 150 м и ще бъде изсечена 750 дка горска растителност.
Освен това, жителите на Едрево се опасяват, че ще останат без питейна вода, защото кариерата ще е само на 300 м от основния извор, който захранва селото с вода. Отделно местните се опасяват, че камионите и товарните автомобили допълнително ще замърсяват въздуха и ще вдигат шум.
Според решение на Министерството на околната среда и водите е одобрено инвестиционно предложение за добив на варовик и доломит в местността „Кереч Търла" в землището на трите села. Концесията е дадена на българо-турската фирма „АС – Стоунс” със седалище в Пловдив за 35 години.
Жителите на трите села се заканват ако проектът стартира, да затварят прохода на Републиката всеки ден за по един час.