UnderGara превръща софийския ъндърграунд в арт център

Амбицията на Ънъргара, съвместно със Столична община, е този Ъндърграунд да стане атрактивен център за изкуство, култура, музика

Проектът UnderGara получи най-после дългоочакваното решение на Столична община за създаване на обособен арт център в Ротондата пред Централна гара.

Мащабната идея стартира преди година, когато „входната врата“ на София навърши 125 г. от откриването си. Близо година амбициозният екип от млади хора убеждаваше общината да вземе това решение. То стана факт на 24 юли, когато Столичният общински съвет даде зелена светлина на проекта за създаване на „Арт център“ в подлез „Ротондата“.

От 20 август до средата на септември работна група ще обсъжда детайлите около ремонта, наема на търговските помещения и др., за да се превърне това място по подобие на големите европейски столици в истинска „входна врата“ на столицата.

Амбицията на Ънъргара, съвместно със Столична община, е този Ъндърграунд да стане атрактивен център за изкуство, култура, музика. До 30 септември кметът на Столична община Йорданка Фандъкова трябва за внесе доклад в Столичния общински съвет с конкретни предложения, как ще бъде реализиран „Арт центъра“.

Предстои работната група да направи анализ на обекта, от който зависи финансирането. Общината вероятно ще участва в ремонт на собствеността, за да може обектите да бъдат предадени в нормален вид на бъдещите наематели на магазините. Очаква се наемите да имат гратисен период или да са на символични цени. След финалното решение в края на септември ще бъде сключен договор с организаторите на проекта UnderGara. Те от своя страна ще търсят инвестиционно финансиране за изграждане например на сцена, ще запълват обектите с различни творчески индустрии, ще търсят архитекти и дизайнери за облагородяване на пространството, ще организират събития, ще популяризират мястото сред арт средите.