Пловдивска фирма отнесе акт за отпадъчни води в морето

Невиждана санкция за заустване на непречистени води в морето е наложена от РИОСВ-Бургас. Глобата е в размер на 50 189 лева месечно и то за период от половин година. Така сумата набъбва до малко над 311 000 лева.
Актът е съставен на пловдивска фирма за дейности с отпадъчни води от ПСОВ „Елените“. Според инспекторите, издадено разрешително и спазване на нормите, определени в Наредба № 8 за качеството на крайбрежните морски води, просто липсвали. 
За месец юли от експертите на 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) са извършени 2211 проверки на 2011 обекти. За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 977 предписания. Съставени са 82 акта, от които 12 са за констатирано неизпълнение на дадени предписания.

През изминалия месец са извършени проверки за спазване на условията в издадените разрешителни по Закона за опазване на околната среда, Закона за водите и Закона за управление на отпадъците, съобщават от Министерството на околната среда и водите. За нарушение на режима на Защитена местност „Колокита“ за изграждане на брегоукрепителна стена и метална конструкция, РИОСВ-Бургас е санкционирала и друга фирма с 10 000 лв.