Пловдив пее за човечността. На китайски!

Една от най-добрите филхармонии на Китай, Симфоничният оркестър на град Шънджън, гостува за първи път в България

С истински вълнуващо събитие за почитателите на музиката ще бъде отбелязана 65-годишнината от българо-китайските дипломатически отношения и подписаното през март 2014 г. побратимяване на най-младия мегаполис в Китай – южнокитайския град Шънджън, и Пловдив. Една от най-добрите филхармонии на Китай, Симфоничният оркестър на град Шънджън, гостува за първи път в България по този повод. Виртуозните музиканти ще се представят на сцената на Античния театър утре от 20,00 часа.

"Близо 100 музиканти вече са в Пловдив и започват активни репетиции за утрешния концерт", заяви зам.-кметът Стефан Стоянов. Освен оркестъра на Шънджън на събитието ще присъстват и официални представители на младия китайски град.

"Билетите почти се разпродадоха", допълни Стоянов.

"Концертът е много специален за нас. Горди сме, че сме тук и благодарим за поканата на Пловдив", посочи Хун Цяо - зам. генерален директор на службата по култура, спорт и туризъм на Шънджън.

Благодарности изказа и вицепрезидентът на Симфоничен оркестър на Шънджън – Бин Ние, и допълни, че идеята на този съвместен проект е да се създаде хармония в различията на народите или "хармонично съществуване", както го нарече той.

"За нас е чест, че един толкова млад град като Шънджън се побратими в древен Пловдив", каза Джун Дзядзюн, отдел Международни отношения в община Шънджън. С голяма гордост той накратко разказа историята на вече над 15-милионния китайски град и прикани пловдивчани ако имат възможност да посетят родното му място.

Симфоничният оркестър на Шънджън е третият най-голям оркестър в Китай. Ще свири за първи път пред българска публика и то точно в Пловдив. Най-забележителната част от богатата музикална програма ще бъде симфонията "Ода за човечността", посветена на световния мир като израз на китайската идея за благородството на човека. 

"Ода за човечността" се състои от седем части: прелюдия, кода и пет части, които са наречени Доброта, Праведност, Благоприличие, Мъдрост и Преданост и които съответстват на петте природни елементи в китайската космология: земя, огън, дърво, вода и метал. Източник на вдъхновение за философията на творбата са петте главни човешки добродетели, изповядвани преди две хиляди години от великия китайски мислител Конфуций.

Интереснo за публиката ще бъде и съвместното изпълнение на музиканти от две култури, защото заедно със Симфоничния оркестър на Шънджън на сцената ще излезе и хора на Държавната опера в Пловдив, както и млади таланти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и Музикалното училище в Пловдив.

Събитието се провежда в партньорство с община Пловдив и подкрепя кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.