Опасен асансьор в столичния квартал Слатина

150 семейства се возят в товарен асансьор, защото е единственият работещ

След трагичния случай с пропадналия асансьор чувствителността по темата с безопасността на използваните всекидневно съоръжения значително се повиши. Живеещите в 20-етажен блок в столичния квартал Слатина със страх се качват в асансьора. Той е товарен и от години е единственият, който работи в сградата, предаде БНТ.

В блок 31 А живеят над 150 семейства. От години тук работи само товарният асансьор, често обаче и той се поврежда. Другите два са окрадени и до ден днешен пари за възстановяването им не са събрани. Домоуправителят е на работа, а от живеещите в блока никой не знае защо е спрян единственият асансьор. И се оплакват.

“Има и бременна жена на 4-ия етаж, която е напреднала, с количка с малко дете, просто се чудя как се качва сега”, коментира живеещата в блока Стоянова.

Фирмата, която поддържа асансьора го прави вече 20 години. Според управителя й по съоръжението всичко е изрядно. “Този асансьор се спира за неиздължени суми към фирмата. За да се спре един асансьор за скъсано въже, трябва да има скъсан сноп, да стърчат от него нишки, тогава вече асансьорът се спира и той се спира при определен брой скъсани нишки. Аз бих ли се осмелил да се возя в ковчег и да падна от 20-ия етаж? Мисля че не бих”, коментира Петьо Ленгеров, управител на асансьорната фирма.
Оказва се, че от този блок дължат на поддържащата фирма 700 лева. Масова практика било заради неплатени дългове обитателите да сменят фирмата, разкрива Ленгеров. Но измъкването от задълженията носи и опасности. „Намират някой, който си затваря очите за ремонта, асансъорът тръгва и си продължава да си работи така. Затова всички асансьори са на това дередже. Защото хората търсят, ако може без пари и ако може по-евтинко“, коментира още Ленгеров.

В крайна кметка хората от блока казват,  че след летните отпуски ще гледат да съберат дължимите към фирмата пари, за да се сложи край на сагата с асансьорите им.