Остават броени дни до развръзката за евростолица на културата

13-членно жури ще оценява Пловдив на 4 септември

На 5 септември ще бъде обявен българският град победител в надпреварата за Европейска столица на културата. Пловдив се конкурира с още три български града – София, Варна и Велико Търново. Тази и следващата седмица консултантите, които усилено се трудиха над всеки етап от кандидатурата, са в града под тепетата и подготвят екипа за финалната фаза на надпреварата, съобщи зам.- кметът по култура Стефан Стоянов.

Само след няколко дни комисията ще посети Пловдив, като целта е в рамките на един ден да се запознае с града. Зам.-кметът заяви, че ще бъде показана максимална част от Пловдив, като се отдели съществено внимание на проблемите, които трябва да бъдат решени. Комисията ще посети и квартал "Столипиново", като с това ще се покаже готовността за приобщаване на ромите в Европа.

Ден преди да бъде обявен победителят, на 4 септември, екипът от Пловдив ще презентира проекта за културна столица пред 13-членно жури в Министерството на културата, след което ще отговаря на въпроси, свързани с Пловдив. Журито се състои от седем чужденци и шестима българи, а председател е англичанинът Стив Грийн.

Акцент във втората фаза на надпреварата е европейското измерение на кандидатурата, обяви зам. - кметът. Пловдив е подкрепян от 34 държави, близо 100 са организациите, които са готови да ни партнират, допълни Стоянов.