Подписаха договорите за проектиране на важни инфраструктурни обекти

Обектите са с голям обществен отзвук и ще променят облика на Стара Загора

„През програмния период 2014-2020 г. Стара Загора ще се превръща във все по-модерен и динамично развиващ се европейски град”. Това каза днес зам.-кметът Йордан Николов при подписването на договорите с проектантските фирми, които ще изготвят работните инвестиционни проекти за модернизиране на градската среда в Стара Загора. Проектът „Създаване на проектна готовност за кандидатстване на община Стара Загора по Оперативна програма Регионално развитие за периода 2014-2020 г.” е на стойност 1,5 млн. лв. и е с продължителност 18 месеца.
„Сред проектите са важни инфраструктурни обекти, които са с голям обществен отзвук и ще променят облика на Стара Загора, подчерта Йордан Николов. Сред тях са пешеходната зона по бул. „Цар Симеон Велики“ - от ул. „Хаджи Димитър Асенов“ до бул. „Патриарх Евтимий“, парк „5-ти октомври“ /градска градина/, парк „Митрополит Методий Кусев“ /Аязмото/, Площад „Берое“, надлезът над жп линията и бул. „Славянски“, десетки улици и междублокови пространства , кварталите „Три чучура-север”, „Три чучура – юг”, „Казански”, училища и детски градини и др.. Предстоят обществени обсъждания  за повечето от проектите и затова призовавам гражданите да бъдат активни и да вземат участие в тях, за да бъдат чути и обсъдени всички предложения”, каза зам.-кметът.
„Изготвянето на проектите сега, ни дава възможност за пълна готовност при кандидатстване в следващия програмен период 2014-2010 г.”, отбеляза ръководителят на проекта инж. Милена Димитрова. „Общината няма да отделя средства за проектиране и времето необходимо за кандидатстване ще бъде значително намалено”.