Нудисти превзеха Кара Дере и Иракли

Голите на плажа отново са на мода

Нудизмът се завръща с бясна сила. Летовниците по адамово облекло изживяват своя ренесанс, след като дълги години не смееха да се появят на пясъка без бански. Закътаните диви плажове в най-южната част на българското черноморие отдавна са любими на родните нудисти.

Голи туристи си “приватизираха” най-трудно достъпните ивици още през социализма, когато подобни нрави нямаха място в утопичния строй. Дори и желязната ръка на компартията обаче не успя да пребори нудизма и бе принудена да го легализира, при това съвсем официално. По-възрастните бургазлии добре помнят така наречения Евин плаж, който се намираше северно от града и на крачка от солниците. Голите бяха изолирани с високи метални огради, за да не пречат на “нормалните” и да не ги скандализират. Моралните догми пък бяха спасени с чисто медицинско оправдание. Официалната теза на компартията бе, че редица заболявания изискват лечение с морски бани без никакви дрехи. Така проблемът с нудистите в соцепохата бе решен със Соломонова мъдрост. Евиният плаж в Бургас бе един от първите легални, на който дори се събираха и някогашните такси “вход”. В зората на демокрацията обаче плажът за туристи по адамово облекло внезапно и неочаквано се разтури. Специалните прегради изчезнаха, а ивицата опустя. Преди година нудиплажът в Бургас отново заработи на пълни обороти. Забравената през последните 20 години желязна ограда се появи на същото място, за да дели голи от облечени. Тя бе издигната доброволно от концесионера.
Нудистите не обичат цивилизацията и търсят най-дивите и непристъпни местности край морето, за да събират тен без бански и да не скандализират пуританите. Сред най-известните плажове за голи е неохраняемата ивица на Иракли край Обзор. Единствено малката река Вая дели моралистите с бански от голите туристи. Другото култово място е плаж “Кара дере” край Бяла, който е емблема на бг нудизма. Следващата нуди-спирка се намира в сърцето на цивилизацията. Голите туристи са си заплюли малък безлюден плаж между Слънчев бряг и Свети Влас, близо до санаториума, където случайни туристи рядко стъпват. Сред любимите местенца на летовниците без бански е и неохраняемата ивица между къмпинг Градина и къмпинг Златна рибка. Най-срамежливите пък се крият между скалите край Созопол, където липсата на пясък отдавна е прогонила всички почиващи.
В нудистка територия е превърнат също дивият плаж на север от Ахтопол, точно под къмпинг Делфин. Най-много “специализирани” ивици обаче има край Царево и около резерват “Силистар”. Достъпът до тях е труден и става по черни пътища, които липсват на картата. И за непосветения откриването на тези райски местенца с голи хора е почти невъзможно.