Военното министерство: България е обект на руска информационна война

Тя застрашава сигурността на страната във връзка с кризата в Украйна, се посочва в документ на министерството

България е в информационна война с Русия, пише в публикувания на сайта на военното министерство документ "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана".
С него министърът на отбраната Велизар Шаламанов и президентът Росен Плевнелиев възнамеряват да отидат на срещата на върха на НАТО в Уелс на 4 и 5 септември и да представят предстоящата реформа в армията, провокирана от забележки на алианса, съобщи dariknews.bg, позовавайки се на статия във в.”Сега”.

Във "Визия 2020" пише, че "... активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля". Информационната война е окачествена като една от заплахите за сигурността на страната във връзка с кризата в Украйна и като дългосрочна амбиция на Русия да възстанови влиянието си в постсъветското пространство.