Бензин менте!

Горивото с 15 стотинки по-евтино, но съсипва двигателя

Нелегални бензинови и дизелови колонки отново са отворили в крайните квартали на София и пробутват некачествени горива, алармираха ужилени шофьори в редакцията на „Всеки ден". Практиката от средата на 90-те години на миналия век да се налива нафта от неидентифицирани бензиностанции, за да се спести някой лев, отново се е върнала.

 Сега нелицензираните колонки предлагат 15 стотинки по-евтино гориво, което обаче съсипва колата, категорични са експертите. Такива има в няколко софийски квартала - „Захарна фабрика", „Орландовци" и в района на надлез „Надежда" в посока Илиянци. Ако най-масовият бензин А-95 върви по 2,55 на редовните места за зареждане, то по апокрифните колонки край индустриалните зони на столицата може да се намери и за 2,20 лева, пише "Всеки ден".

 Със сигурност обаче горивото е пълно с вода, а на някои места го разреждат и с парафин, което уврежда не само бензиновата помпа на автомобила, а дори и двигателя, особено при продължително шофиране на некачествен петрол. Понякога дори добавките и цялостното почистване на филтрите не помага за изчегъртването на некачествения бензин, натрупан по системите на колата, а пораженията струват хиляди левове на собственика й.

 Менте станциите се разпознават лесно - обикновено в тях работят двама души, каса няма, съответно плащането става само в брой и на ръка без разписка. Колонките нямат никакви обозначителни елементи, а копия от разрешителните за търговия с горива липсват. Най-често жертва на некачествената нафта стават шофьори на тирове, които се мамят от ниската цена.

 „Възможно е първия път да ви сипят нормално гориво, но подлъжете ли се веднъж, трябва да сте убедени, че ще ви измамят с разредено подобие на дизел", предупреждават и служители в агенцията по метрология, които правят замерванията на горивото. Първият сигнал, че сте жертва на некачествен бензин, е необичайно придърпване при натискане на педала за газта и падане на оборотите на автомобила.

 Добре е да се направи продухване на бензиновата система, в случай че в нея е попаднало дори малко количество дизел. Данните на Агенцията по стандартизация сочат, че само от началото на тази година са били затворени близо 10 бензиностанции в страната заради несъответствия с изискванията за чистотата на горивата. Най-много иззети разрешителни има в Кюстендилско.