Една заплата за барман, сервитьор и готвач

Работодатели карат сервитьорите да готвят и да мият чинии

Кризата удари здраво кръчмите по морето и сля в едно професиите барман, сервитьор и готвач. Собствениците на заведения масово предлагат три в едно срещу една заплата, при това символична. От 300 до 350 лева вървят в момента възнагражденията за готвач, който трябва да съвместява поне още една длъжност. Най-често от виртуозите в кухнята се изисква да изпълняват и функциите на барман. Работодателите се оправдават, че оборотите са ниски и не могат да плащат поодтелно за двете длъжности. Някои стигат до там, че принуждават готвачите и да сервират на клиентите. В крайните квартали на Бургас вече е обичайна комбинация 3 в 1 – барман –сервитьор -готвач за 350 лв. "Парите са обидно ниски както за кандидатите за работа , така и за самите заведения", възмущават се безработни от бранша. Въпреки това много безработни са принудени да се цанят, колкото да не останат без хляб. “Няма проблем, ако не си съгласен има опашка след теб”, с тези думи най- често работодателите отпращат кандидатите за работата, които не са съгласни с месечното възнаграждение. Освен това те имат претенции кандидатите да владеят поне руски или английски, въпреки мизерната заплата. Жените над 30 години пък са подложени на тотална дискриминация и изобщо не ги допускат в сервитьорската професия. За тази работа се търсят по млади и засукани девойки, за да привличат клиентела. Според социологически данни оборотът на заведенията е спаднал драстично и много от собствениците предприемат редуциране на персонала наполовина.