"Синият език" покоси 84 муфлона в Родопите

Пръска се с репеленти за комари по хранилищата и местата за почивка на животните

84 муфлона и елен лопатар са умрели в ловните стопанства "Женда" и "Болярци" в Кърджалийско. Първите признаци сочели, че вероятна причина е болестта син език, съобщиха от стопанствата, предаде БТА.

Главният експерт в Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали д-р Мустафа Юсеин също заяви, че по видими външни признаци причината за случващото се е син език.

Първият труп е открит на 12 август в "Болярци". Заразата на дивите животни е станала чрез ухапване от комари. Пробите са изпратени за изследване в София, а труповете на умрелите животни са транспортирани до екарисажа във Варна.

В Държавното ловно стопанство "Женда" вече  работят две комисии за наблюдение на епизоотичната обстановка. Пръска се с репеленти за комари по хранилищата и местата за почивка на животните. Според експертите обаче трябва да се води или авиоборба, или да се ползват ваксини.

Ако се разреши използването на ваксини, те трябва да се прилагат перорално, да се дават чрез фуражите, защото инжектирането на дивите животни е трудно, категорични са експертите. Както вече стана ясно, около 5 милиона дози ваксини ще са необходими против заболяването син език у нас.

Общият брой на муфлоните в стопанството е около 400, като през последните дни се наблюдава спиране на процеса на смъртност.

Всеки ден комисии обхождат стопанството, за да установят дали има други смъртни случаи на диви животни. След отшумяване на заболяването ще бъде извършена контролна таксация на муфлоните.

Муфлоните бяха разселени в Източните Родопи от бившата Чехословакия в началото на 80-те години на ХХ век. Те много бързо се адаптираха към местните природни дадености и популацията им трайно нарастваше до този август.