Интригата е дали ГЕРБ и РБ ще имат 121 депутати

Очаквам национален рекорд на ДПС, но те няма да участват в централната власт, заяви проф. Михаил Константинов

Дали ГЕРБ плюс Реформаторите ще имат 121 депутати и нагоре – това е интригата. Има шанс това да стане, ако ГЕРБ отидат на максимума си от 105, а РБ вземат 16 и ето ви едно крехко, но все пак мнозинство. А като стане мнозинство, веднага ще събере около себе си и други партии", заяви професор Михаил Константинов пред News7.

Реформаторският блок обаче не може да поставя условия за коалиране на ГЕРБ от рода на искането на РБ към партията на Борисов в бъдещото правителство да няма министри, които са били на същия пост и при предишни кабинети, защото е безсмислено. "Като минат изборите, ще им дойде акъл", обясни Константинов.

Според него на предстоящите парламентарни избори ГЕРБ, БСП и ДПС ще са респективно на 1, 2, и 3 място по гласове, следвани от Реформаторския блок и "България без цензура" на 4-то и 5-то място, а най-накрая ще са АБВ и "Патриотичен фронт".

Партията на Волен Сидеров "наднича на 8-о място", но няма почти никакъв шанс освен ако положението в Украйна не се влоши особено, но дори тогава всеки ще бяга от партниране с нея заради лошия й имидж.

Проф. Константинов не отхвърли възможността в парламента да влязат 8 партии, като подкрепи думите си с примери от предходните български правителства - през 1991 г. в Народното събрание е имало 3 партии, през 2005 г. - 7 партии, а през 2009 г. - 6.
Той определи възможността ГЕРБ да получат 121 места като "политически фантазии" и предположи, че реалните шансове на партията на Борисов са между 100 и 105 депутати. БСП ще получат 60 места, като ще се стремят да не паднат до 50.

„Очаквам национален рекорд на ДПС. Досега рекордът им е 38 депутати от 2009 г., сега ще е 41", прогнозира проф. Константинов, като отдаде блестящия резултат на Движението за права и свободи на мощния вот в Турция, представен от 130 секции в цялата ни южна съседка.

"ДПС и БСП обаче няма да участват в централната власт. Не защото не искат, но е неразумно да се прави правителство с официален партньор ДПС. Такова правителство ще бъде атакувано на първия ден", каза още той.
Накрая Михаил Константинов припомни възможността за създаване на кабинет на малцинството.