Откриха уникална за България каменна пластика

Разкопките във Велики Преслав ще продължат до средата на септември

Фрагменти от декоративна скулптура, каменна пластика, която е работена в ателиетата на столицата Велики Преслав в края на IX – началото на X век откри днес екипът на археолога доц. Стойчо Бонев от Националния археологически институт с музей на БАН. Това съобщи самият Бонев за Радио Шумен.

Пластиката е единствената по рода си в България и е намерена при проучването на личната резиденция на преславските владетели, по която доц. Бонев работи от години. Това са богато орнаментирани плочи с палмети, розети и най-различни други растителни орнаменти, които се срещат изключително рядко в световната археология и подобен род паметници се показват в най-големите световни музеи. Това е изключително рядка находка, изключително рядко свидетелство за големите възможности на преславските скулптореи, коментира археологът. Доц. Стойчо Бонев каза още, че фрагментите от пластиката за пореден път доказват, че дворецът в Преслав е бил много красив и богато орнаментиран.

През тази година археолозите разкриха и две нови крила към него, което показва, че архитектурният план на царската резиденция най-вероятно е бил Т-образен или кръстообразен, подобно на двореца в Константинопол. Проучванията във Велики Преслав ще продължат до средата на септември.