ВИДЕО: В очакване на бойците на Джеки Чан

Утре започва седмото издание на фестивала за съвременен танц и пърформънс ONE DANCE WEEK. Заповядайте

На официална пресконференция бе поставено началото на фестивала за съвременен танц и пърформънс ONE DANCE WEEK. Имахме удоволствието да присъстваме на първа демонстрация в България на шаолинските бойци от  трупата, създадена от Джеки Чан, които ще открият ONE DANCE WEEK с кунг фу танца GATEWAY утре.

Вижте ексклузивна кадри от първата репетиция на майсторите на бойците!

ONE DANCE WEEK е фестивал за съвременен танц и пърформънс. Седмото поред издание се провежда между 28 август и 6 септември в град Пловдив. През изминалите шест години фестивалът представи едни от най-интересните феномени в областта на съвременните танцови практики – спектакли от Европа, Азия и Америка. За първи път тази година международният фестивал ще се проведе в града под тепетата. Поради тази причина фестивалът променя и името си на ONE DANCE WEEK, а Пловдив се превръща в средище на всички фестивали на платформата ЕДНО – ONE DANCE WEEK, ONE DESIGN WEEK и ONE ARCHITECTURE WEEK.

Програмата на фестивала е структурирана в отделни модули, които имат за цел да обхванат всички аспекти на този вид изкуство.

Международна селекция, която ежегодно представя едни от най-актуалните и прогресивни танцови компании и хореографи от световната танцова сцена, които демонстрират различията и многообразието на идеите за танц в света.

Българският шоукейс пък излиза с „витрина“ на най-актуалното от българската танцова сцена, като представя пред чуждестранни програматори и директори на международни фестивали най-доброто от българския танц, като така съдейства за популяризиране на българския съвременен танц в чужбина и за динамизиране на пазара на този вид изкуство. Също така има за цел да намали дистанцията между публиката и българските артисти.

Този модул стартира през миналата година и екипът на фестивала вярва, че е основен стълб във фестивалното съдържание и постигане на целите на фестивала за стимулиране и развитие на локалната сцена и среда.

Едно от най-интересните неща отново е детската програма. Тя стартира като отделен модул през 2012-а. Програмата му включва както спектакли за деца, така и танцови ателиета, които въвеждат и приобщават най-малката публика към жанра съвременен танц. През 2013-а детската програма се увеличи почти двойно, като представи два детски танцови спектакъла и двойно повече разностилни танцови ателиета.

Подгряващото събитие на открито е вече запазена марка на фестивала, като винаги предоставя впечатляващи моменти и усещания за публиката.

Модулът „Кино програма“ пък цели разширяване познанието и разбирането за танц. Стартира през 2012 г. с основна цел да запознае публиката със законодателите в съвременния танц, както и с големите танцови шедьоври, като представи серия от документални филми, посветени на световноизвестни артисти, хореографи и спектакли.

Танцови ателита ще има и за големите – за професионални танцьори и студенти. Той е насочен към развиване на професионалните умения на хората на изкуството.

Освен всички интересни и развлекателни неща, фестивалът е подготвили много лекции, дискусии и разговори с участницити.