Тарторите на канала за фалшиви сирийски паспорти остават в ареста

Четирима от групата са пуснати под парична гаранция

 Пловдивският районен съд взе мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Георги И. и Христо Л. и "парична гаранция" в размер на по 3000 лв. по отношение на Цветан Б., Аспарух Щ., Пею М. и Танчи Л.

Срещу тях са повдигнати обвинения по чл. 308 ал.7 от НК, затова, че за периода от м.юли 2014 г. до 23.08.2014 г. гр. Брацигово, гр. Карлово и гр. Пловдив в съучастие - Аспарух Щ., Христо Л., Цветан Б., Пею М. като извършители, Георги И. като подбудител и помагач и Танчи И. като помагач, са изготвили, държали и укривали материали, предмети и оръдия, за които са знаели, че са предназначени и са послужили за съставяне на неистински официални документи - чуждестранни сирийски документи за самоличност с цел имотна облага.

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо Георги И. и Христо Л., тъй като според доказателствата, събрани до момента те са сочени като основни организатори и активни участници в деянието.

 Доказателствата по делото, събрани на този етап, обосновават в достатъчна степен извода, че и Цветан Б., Аспарух Щ., Пею М. са извършил деянията, в които са обвинени, но по отношение на тях не е налице реална опасност да се укрият или да извършат престъпление, докато по отношение на Георги И. и Христо Л. се презумира такава опасност.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок пред Окръжен съд.