Блокират международен път заради изграждане на кариера

Жители на три села се вдигат на гражданско неподчинение

В петък жителите на три старозагорски села - Едрево, Паничерево и Братя Кунчеви ще блокират за час международния път Свиленград - Русе в района на село Паничерево. Протестиращите недоволстват срещу изграждането на кариера за добив на варовик и доломит в местността "Кереч търла", намираща се в района на селата. МОСВ вече е одобрило инвестиционното предложение на българо-турска фирма със седалище в Пловдив, с концесия за 35 години.
Местните са изготвили жалба до президента Росен Плевнелиев, до министър-председателя Георги Близнашки, министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, министъра на околната среда и водите Светлана Жекова, областният управител на Стара Загора Живка Аладжова и РИОСВ. Събрани са и подписите на над 1000 души.
Хората от района са притеснени, че изграждането на обекта ще наруши екологичното равновесие. Според представители на сформираните инициативни комитети в процеса на добива билото ще бъде снето с над 150 м и ще бъде изсечена 750 дка горска растителност.
Местните се опасяват, че ще останат и без питейна вода, защото кариерата ще е само на 300 м от основния извор, който захранва селото с вода. Отделно местните се опасяват, че камионите и товарните автомобили допълнително ще замърсяват въздуха и ще вдигат шум.
Пътят Свиленград - Русе в района на село Паничерево ще остане затворен от 10 до 11 часа на 29-ти август, петък.