Йовчев отказа на ДПС да води листа

Трима от ДПС оглавяват по две листи, лидерът Лютви Местан поема Кърджали и Хасково

С двойна отговорност са натоварени още Камен Костадинов - във Велико Търново и Враца, и Делян Пеевски - в Пазарджик и Стара Загора, пише "24 часа", позовавайки се на отлично информиран източник.
Местан и Пеевски бяха първи в същите райони и миналата година.

Завъртян е Костадинов, който бе първи в Шумен и Враца. Този път в Шумен ръководството щяло да лансира ново за широката общественост лице. Първи в София област ще е Емил Иванов, в Разград - Хасан Адемов, във Варна - Йордан Цонев.

Големите промени са в трите софийски листи. В 23-и МИР първа ще е доскорошният министър на спорта проф. Мариана Георгиева, в 24-и - бившият началник на отбраната ген. Симеон Симеонов. В 25-и МИР последен ще е финансовият министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов. Там водачи са само лидерите на партии - Бойко Борисов, Михаил Миков, Меглена Кунева, Николай Бареков и Красимир Каракачанов. На миналите избори ДПС вкара и тримата си водачи в столицата - Георги Горанов, Щерьо Щерев и Петър Ангелов.

Покана за челно място е имало и към бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев, но той отказал. Слухове пращат в листите на ДПС и флейтиста Кристиян Коев от зимните протести.

Станислав Анастасов, който стана министър на екологията в края на мандата, е пратен във Видин, където преди година водеше Петя Раева. Тя влезе в 42-ото НС с рекордния минимум от 472 гласа по метода на преразпределение на мандатите.

Заради решението за Велико Търново вчера листата там напусна предишният водач Хасан Хаджихасан, на когото е било отредено 2-о място. "Костадинов ще влезе в 43-ото НС от тук, а не от другия си район", заяви областният партиен лидер Гюнай Далоолу. През 2009 г. Костадинов пак бе 1-и в Търново, но влезе от Силистра и така отстъпи мястото на Хаджихасан. Сега втори там остава европейският шампион по борба и шеф на ДПС в Стражица Румен Павлов, като целта на партията е два мандата.