Българинът мина на хайвер

Наблягаме все повече на морските дарове

Българите ядат все повече хайвер, гръмна земеделското министерство. И не ставало въпрос за евтиния „бял" - разбит тарама хайвер от всякакви обикновени риби, а за луксозните черен и червен от есетрови и сьомгови, пише "Всеки ден".

 Освен скъпия деликатес, у нас все по-често присъстват на масата миди и скариди, като включително набъбва употребата на морските дарове от екзотични морски и океански дълбини. Вносът на консерви с луксозните хайвери и аквакултури е скочил с над 30%.

 Но пък все повече български миди ядем вече - от мидени ферми, които по нищо не отстъпват на „свободните", тъй като се отглеждат на платформи направо в морето. И дори са по-безопасни, тъй като е сигурно, че виреят в чисти води, а не са „набрани" близо до отходни тръби, където се въдят много добре. След като имахме само една мидена ферма - „Дълбока" при Каварна, сега започна бумът им из нашето море.

 За предпочитащите българска морска риба обаче новините не са добри. Съвсем не луксозната, дори считана за долнопробна цаца - копърка, трицона - е най-ловената риба у нас и представлява над 90% от целия морски улов в страната, отчитат от земеделското министерство.