Британската преса рекламира ударно Слънчев бряг и Дюни

Британската преса излезе с неочаквана реклама на българското черноморие. Публикацията акцентир върху красотата на южните курорти и в частност засяга Слънчев бряг и в.с. Дюни.

България е сравнително непокътната страна, която прелива с естествена красота, пише британският вестник „Лондон ивнинг стандарт“ (London Evening Standard) в материал със заглавие „Балканско блаженство в България“. „Със своите дълги пясъчни плажове, които могат да съперничат на Средиземно море, българското черноморско крайбрежие е подходящо за семейни почивки на достъпна цена“, коментира кореспондентът на изданието Матю Биърд.
Почивките в България са привличали вниманието на британските медии за погрешните причини. Заглавия по таблоидите често са свързани със скандали около англичани дошли в Слънчев бряг за евтин алкохол и нощни забавления. „Но не позволявайте на лошата слава на един курорт да ви накара да стоите на разстояние“, пише Биърд. Сега туроператорите в България се опитват да привлекат клиенти от по-различен клас. За една седмица престои авторът определя Черноморието като достъпна семейна дестинация, която притежава своя уникален чар.
„Нашето четиричленно семейство летя до Бургас, в южната част на България, с пакет на Балкан Холидейз. От там ние бяхме превозени с автобус до Дюни Ройал Ризорт (Duni Royal Resort)… Благословен с дълга плажна ивица, курортът се състои от два хотела, няколко ресторанта и барове, както и „амфитеатър“, който е сцена за вечерни забавления“, продължава авторът. Той и семейството му отседнали в сграда с малки модерни апартаменти, отделени от шумните хотели и близо до гора.
Курортът се поддържа чист и също така е тих през нощта. Безоблачното синьо небе и приятната за къпане вода са направили силно впечатление на посетителите. През седмицата семейството е прекарало време в компанията на руски, немски и източноевропейски семейства. „Приятелите ни от Лондон започнаха да проучват Хърватия и Черна гора, а този ъгъл на Балканите остава относително неоткрит. Бяхме едни от малкото британци тук“, разказва Матю Биърд.
Приоритетите на семейството му за лятната ваканция са били плуване, почиване и четене. Дюни предлага голямо разнообразие от дейности: тенис, плажен волейбол, мини-голф, стрелба с лък, колоездене и др. На плажа се провеждат тренировки по водна аеробика и има масажни кабини. Водата е чиста, има зона за плуване и басейни, а морското дъно е полегато.
Авторът смята, че нивото на храната не отговаря на стандартите за петзвезден хотел. Ситуацията обаче съвсем не е лоша, защото включва пресни плодове и салати. За разлика от Биърд синовете му са се насладили на голямо разнообразие от детски вкусотии като плодови сладоледи и цветни безалкохолни коктейли.
В желанието си да видят „истинската България“ семейството се качило на такси до Созопол. „Представяхме си малко живописно рибарско градче и бяхме изненадани колко е оживено“, разказва впечатленията си Биърд. Криволичещи калдъръмени улички с красиви дървени къщи са пълни с вкусни ресторанти и улични сергии. През лятото в Созопол се организират безплатни концерти. Авторът е останал шокиран от цените на такситата, подобни на тези в Лондон, но впоследствие е открил, че е бил таксуван в пъти над туристическите тарифи.
„Като цяло семейната почивка беше успешна. Не можете да сбъркате с една седмица пълна със слънце, море и чист горски въздух. България определено има своя уникален чар. Това е страна, която все още не е реализирала пълния си туристически потенциал, но това не е толкова лошо нещо“, завършва Биърд.