12% по-малко чужденци са почивали в България

 
В разгара на летния сезон намаляват чуждите туристи в България. През юли броят им е бил с 12% по-малък в сравнение със същия месец на миналата година, показват наблюденията на Националния статистически институт (НСИ).
Данните потвърждават опасенията на експерти от бранша за отлив на туристи. Обяснението им е, че той се дължи на намаление на почиващите от Русия заради конфликта с Украйна.
Според информацията на НСИ обаче летовниците от Русия са се увеличили, макар и минимално. Посещенията от страната през юли са били 150 671. Почти без промяна е и броят на туристите от Украйна.
Сериозен отлив обаче има от Румъния. Посещенията с цел почивка от северната ни съседка са намалели с 43% на годишна база и през юли са били 50 335. Едно от обясненията на експерти от бранша е, че след отварянето на граничния пункт Маказа между България и Гърция румънските туристи са се насочили към плажовете на южната ни съседка.
С 9,1% на годишна база са намалели и туристите от Германия. Това е един от големите пазари за родните хотелиери. През юли посещенията от бундесрепубликата у нас са били 145 004. С над 15% са се свили и визитите на поляците.
Общият брой на посещенията на чужденци у нас с цел работа, почивка или друго през юли е 1,792 млн. Това е с 4,9% повече спрямо същия месец на 2013-а. С над 50% са се увеличили визитите със служебна цел.
Около две трети от чужденците, дошли у нас, са граждани от Европейския съюз. Най-много са се увеличили холандците и германците, докато датчаните и англичаните идват по-рядко.
На път
Българите отиват най-често в Гърция и Турция и по работа, и на почивка. През юли броят на сънародниците ни, заминали на ваканция в чужбина, е намалял с 6,2% спрямо същия месец на 2013 г. Визитите с цел командировка са се увеличили с 25%.