Три старозагорски села блокират път, протестират срещу кариера

Пътят ще бъде блокиран между 10.00 и 11.00 часа

Жители на старозагорските села Едрево, Оряховица, Братя Кунчеви и Паничерево се очаква да  блокират между 10.00 и  11.00  часа международния път Свиленград - Русе в района на село Паничерево.   Причината за тяхното недоволство е  решение на Министерството на околната среда и водите, с което се разрешава на българо-турската фирма "АС – Стоунс”  да добива варовик и доломит в местността „Кереч Търла", намираща се  в землището на тези села.  Концесията е за период от 35 години.

Местните хора се притесняват, че изграждането на кариера ще наруши екологичното равновесие в района на Сърнена Средна гора  и ще предизвика промяна на климата.  Според жителите на засегнатите села,  в процеса на добива билото ще бъде снето с над 150 м и ще бъде изсечена 750 дка горска растителност. Освен това жителите на Едрево се опасяват, че ще останат без питейна вода, защото кариерата ще е само на 300 м от основния водоизточник, който захранва селото.  Другите притеснения на хората  са свързани със запрашеността на въздуха и шума от преминаващите камиони при започване на добива. 

Вече има сформиран инициативен комитет, който организира протестите. Изготвена е и жалба до президента Росен Плевнелиев, до министър-председателя Георги Близнашки, министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, министъра на околната среда и водите Светлана Жекова, областния управител на Стара Загора и РИОСВ.